Tai Chi en Qigong

 

Tai Chi

In de Chinese filosofie is T’ai Chi de moeder van yin en yang. T’ai Chi betekent letterlijk ‘het hoogst bereikbare’ of ‘meest verheven’, wat gesymboliseerd wordt door het T’ai Chi symbool. Dit is beter bekend als het yin en yang teken, waarbij er een volkomen evenwicht wordt weergegeven tussen het donkere yin- en lichte yang-vlak. Yin en yang zijn elkaar aanvullende tegenstellingen.

Ch’uan betekent ‘vuist’ of ‘boksen’, en verwijst naar de uiterlijke, de lichamelijke kant. Bij het beoefenen van T’ai Chi Ch’uan streven we ernaar, de negatieve yin en positieve yang energiestroom in ons lichaam, met elkaar in balans te brengen. Van oorsprong is Tai Chi Chuan een hogere martiale kunst, die gebaseerd is op het principe dat yin en yang elkaar voortbrengen en dat hard- en zachtheid elkaar overwinnen. Het zachte en soepele zal het harde en sterke overwinnen.

 

Tai Chi kan niet alleen hardheid vernietigen, maar kan ook worden gebruikt om beweging te beheersen. Tai Chi wordt in het Westen vooral beoefend om de gezondheid te bevorderen. De beoefening versterkt het lichaam, helpt ziekte te voorkomen, heeft een positieve invloed op de balans en ontspant de geest.

De oefenvormen kenmerken zich door vloeiende en harmonieuze bewegingen, die gecombineerd worden met ademhaling en ontspanning. Als in een dans vloeien bewegingen in elkaar over. Er is aandacht voor een goede houding Tai chi is een mooie manier om aandacht aan je gezondheid te besteden. Je krijgt meer energie, voet je sterker en krachtiger en kunt je beter concentreren en ontspannen. Tai Chi kan tot op zeer hoge leeftijd worden beoefend.

 

Qigong

Qigong is één van de therapievormen van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Het is een zeer oude Chinese ademhalings-, ontspannings- en bewegingsleer. Qi of Chi staat voor het Chinese concept van vitale levensenergie, Gong betekent ‘de kunst’, ‘oefening of vaardigheid’.

Qigong kan dus vertaalt worden als ‘het trainen, oefenen, onderhouden en versterken van de vitale levensenergie. Door specifieke bewegingspatronen, ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken brengt Qigong lichaam en geest in evenwicht.

Het is een belangrijke ondersteuning bij het tegengaan of verminderen van chronische klachten zoals reumatische klachten. Ook klachten van het bewegingsapparaat, zoals nek- schouder- rugklachten (door verkeerde werkhouding, spanning of stress) of andere pijnklachten kunnen aanzienlijk verbeteren door de beoefening van Qigong.

De gezondheidsoefeningen zijn eenvoudig en richten zich op het in balans brengen van de energiestromen in je lichaam De lessen zijn zeer geschikt voor senioren en mensen met chronische aandoeningen. De oefeningen kunnen zowel staand als zittend worden gedaan. In de les zijn de meeste oefeningen op de stoel.

Voor lestijden kijk in de agenda