Panglipur

Aliran Panglipur is een West Javaanse Pencak Silat Perguruan (school).

Panglipur is opgericht in 1909 te Bandung door Abah Aleh. Hij heeft deze naam van het toenmalige districtshoofd (kabupati) van Bandung gekregen. Dit districtshoofd was op een dag ziek. Hij liet zich tijdens zijn ziekte door enkele mensen, waaronder een leerling van Abah Aleh, vermaken. Het districtshoofd was zo onder de indruk van de demonstratie van de leerling van Abah Aleh, dat hij de naam Panglipur gaf.

In de Sundanese taal is Panglipur afgeleidt van het woord Penghibur wat betekent: Pang, (werkwoordsvorm) geeft aan dat iets bezig is. Hibur: het doen verdwijnen van bezwaarde gevoelens.

Panglipur is een combinatie van de volgende Pencak Silat stiilen:
Cimande, Cikalong, Sabandar, Serak met daaraan toegevoegd de stijlen Cikaret, Sanalika en Timbangan. Deze stijlen komen ieder met hun eigen gezicht, gevoelswaarde en schoonheid terug in Panglipur.

Grondlegger Abah Aleh

De grondlegger van Panglipur is dhr. Suriamanggala beter bekend als Abah Aleh, Hij is geboren te Banten op West – Java. Na vele jaren trainen heeft Abah Aleh veel technieken eigen gemaakt en zo zijn eigen systeem ontwikkeld. Op respectabele leeftijd verhuisde Abah Aleh naar Garut. In Garut ging hij niet meer in de leer bij zijn leraren, maar gaf alleen maar les. Abah Aleh is in 1980 overleden en begraven te Sumur Sari, Pasar Jengkol, Garut, Indonesia.

Zijn dochter Ibu Enny Rukmini Sekarningrat was de opvolgster van de Panglipur. Ibu Enny was één van de weinige vrouwelijke grootmeesters in West- Java. Ibu Enny overleed in de lente van 2011. Ze was bijna 100 jaar oud en heeft tot het einde de pencak silat beoefend.

 

 

Panglipur Mustika Pamager Sari

 

Bapak Haji Uho Holidin is een grootmeester in Panglipur. Hij is een directe leerling van Abah Aleh en woont in Bandung waar hij, op hoge leeftijd, nog steeds leerlingen onderwijst en de kunst beoefend. Frans Veetman is in Nederland de hoofdinstructeur van Panglipur Mustika Pamager Sari.

Filosofie van Panglipur:

 

De oprichter van Panglipur, Abah Aleh, heeft een wijze doch belangrijke filosofie achtergelaten:

 

  1. Pek Aranjeun Neangan Guru Luhung Ilmuna, Poma Ulah Ria (Takabur).
    Artinya dalam bahasa Indonesia : Silakan kalian mencari guru yang tinggi ilmunya, tetapi jangan sombong (takabur): “Gaat uw gang zoek een leraar met een hoge kunde, maar wordt nooit verwaand”
  2. Pek Aranjeun Neangan Guru Luhung Ilmuna Pikeun Udageun Rasa.
    Artinya dalam bahasa Indonesia : Silakan kalian mencari guru yang tinggi ilmunya untuk kejaran rasa: Gaat uw gang zoek een leraar met een hoge kunde om uw gevoel te vergroten. De tweede betekenis is voor diegene die de eerste betekenis begrepen heeft.