De moderne Pencak Silat kent vier aspecten (catur gatra):

 

Mental Spiritual- Mentaal Spiritueel
(innerlijke training)

Mental Spiritual training behandelt de beheersing van lichaam en geest, waartoe ook vormen van alternatieve geneeswijzen (kruidenleer) kunnen behoren. De training is gericht op de mentaal spirituele kracht en is alleen bedoeld voor de vergevorderde leerling. Om deze training te beoefenen moet men fysiek al op een bepaald niveau zijn, zodat men deze zware training aankan.

De opbouw van de innerlijke training begint met concentratietraining, daarna volgen de meditatieve- en ademhalingstraining. Mentaal spirituele training is bedoeld om je te beschermen tegen het kwade dat in jezelf zit. Deze training heeft niets te maken met magie zoals door de veel Europese leraren wordt verondersteld.

 

Bela Diri- Zelfverdediging

Bij het zelfverdedigingaspect van de pencak silat, is het belangrijk dat de basisvorm goed wordt geleerd. Slagen, stoten en schoppen moeten als een reflex worden uitgevoerd. De training van de zelfverdedigingvorm is vergelijkbaar met een survivaltraining. De oude meesters welke de methodes hebben ontwikkeld overleven de vele aanvallen en overvallen van hun tegenstanders.

Wat veel wordt geleerd zijn de Pasangan: houdingen, Langkah: loopvormen, Jurus(an)- verplichte oefenvormen en de Sambutans: oefenvormen met partner(s) met of zonder wapens.

Seni (Budaya) – Kunstvorm

De kunstvorm van de pencak silat wordt vergeleken als een dansvorm waarbij elegante en soepele bewegingen met armen, benen en vingers worden gemaakt. Met enige kennis kunnen hier verschillende gevechtstechnieken uit het pencak silat in herkend worden. Echter elke beweging heeft een betekenis. Ook het loopsysteem (langkah) speelt hierbij een belangrijke rol. Deze sierlijke bewegingen zijn in werkelijkheid gevechtsbewegingen, maar dan als het ware in een sierlijke vorm uitgevoerd. Deze vorm van pencak silat wordt tijdens demonstraties opgevoerd onder begeleiding van Kendang pencak of Gamelan muziek.

 

Olah Raga- Sportvorm

De wedstrijdvorm wordt volgens de PERSILAT reglementen uitgevoerd op een sportieve, broederlijke en ridderlijke wijze. De reglementen zijn opgebouwd uit vier wedstrijdcategorieën:

  • de Tanding sparring
  • de Tunggal solo loopvorm
  • de Ganda duo gevecht met en zonder wapens
  • de Regu drie persoons synchroon loopvorm